6 Eylül 2013 Cuma

RÖPORTAJ ATÖLYESİNE BAŞVURULAR BAŞLADI


"Röportaj bir edebiyat sayılabilir mi? Bu soruyla çok karşılaştım. Röportajı bir edebiyat dalı saymak ne, röportaj bal gibi edebiyattır. Onu haberden ayıran nitelik onun edebiyat gücüdür. Haber bir yaratma değildir, bir taşımadır. Röportaj bir yaratmadır. Gerçeğe, gerçeğin, yaşamın özüne yaratılmadan varılamaz. Yaratmadan hiç kimse hiçbir şekilde gerçeği yakalayamaz, yakalarsa da karşısındakine anlatamaz. Haber gerçek değil mi, bence haber gerçeğin simgesidir. Haberin arkasında neler var, neler dönüyor, ne yaşamlar, dramlar, sevinçler var, haber bunu bize veremez. Röportaj haberin varamadığı yere varandır, nasıl, yaratarak, gerçeği değiştirerek değil, yaratarak."                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                 Yaşar Kemal




Ne?
78’liler Girişimi bünyesinde oluşturulan ve deneyimli gazetecilerle akademisyenlerin seminerleri yönlendireceği Röportaj Atölyesi’ne başvurular başladı.

Ne zaman?
Atölye çalışmaları 26 Ekim 2013 tarihinde başlayacak. Atölyeye katılmak isteyenler 78li.org’da yayınlanan başvuru formunu doldurarak bize iletebilirler.
Son başvuru tarihi 20 Ekim 2013. 

Neden?
Gazeteciliğin düz haberden sonra belki en önemli branşı olan röportajın son yıllarda neredeyse unutulması karşısında, önce teorik ve pratik bilgilerin hatırlanması/yenilenmesi, genç kuşağa röportajın önem ve konumunun kavratılması, nihayet özel olarak sadece özgün ve çeviri röportajlar yayınlayacak bir derginin kadrosunu yetiştirmek. Atölyeye katılanlar, Türkiye ve dünyadan röportaj örneklerini derinlemesine inceleme, farklı gazetecilik yazım türlerinde çalışmalar yapma, edebi gazetecilik alanının sınırlarını keşfetme ve röportaj yazarlığı alanında kariyer başlangıcı yapma olanağını bulacaklar. 

Kim’le? :  

Atölye yürütücüleri: 

Celal Başlangıç, Ragıp Duran, Prof. Yasemin İnceoğlu ve Doç. Esra Arsan.  

Konuk katılımcılar (Alfabetik sırayla):

Bekir Ağırdır, Bekir Coşkun, Can Dündar, Cengiz Aktar, Doğan Akın, Erdoğan Aydın, Ergin Konuksever, Faik Bulut, Fikret İlkiz, Fikret Otyam, Göksan Göktaş, Hasan Cemal, Hıfzı Topuz, Hikmet Çetinkaya, Mete Çubukçu, Mihail Vasiliadis, Nazım Alpman, Pınar Öğünç, Rıdvan Akar, Sarkis Seropyan, Sırrı Süreyya Önder, Tuğrul Eryılmaz, Yalçın Pekşen.

Nerede?:
Tüm sunumlar, teorik ve pratik grup çalışmaları, Beyoğlu’nda 78’liler Girişimi’nin toplantı salonunda gerçekleşecek. Üç aylık süre, mesai saatleri dışında hafta içinde 18.30-20.30 arası 2 saat, hafta sonları ise 12.00-18.00 saatlerinde 2 şer saatlik 3 ayrı oturum şeklinde gerçekleştirilecek.

Nasıl?
Yaş ve tahsil koşulu olmaksızın gazetecilik ve edebiyata meraklı, özel olarak da röportaj yazarlığına hevesli herkes atölyeye başvurabilir. Yazılı başvurular arasından daha sonra yapılacak sözlü mülakatla en az 15 en çok 25 aday atölyeye katılım için seçilecektir. Adaylardan 3 aylık atölye için sembolik bir ücret alınacaktır.

Konuk katılımcılar:
Gazetecilik, habercilik, röportaj, foto-röportaj, öykü dallarında uzmanlığını/yetkinliğini/ustalığını kanıtlamış konuk uzmanlar röportajı merkez alan bir konu mecrasında katılımcılara sunum yapacak, tartışma yürütecek. Daimi eğitmenler ise bu sunumların tümüne katılıp çalışmaları yönlendirecek, uzman konukla katılımcılar arasında  köprü kuracak. Esas olarak da uygulamaya yönelik oturumlarda eğitmen olarak görev yapacak.

Atölye programı:
Atölye çalışmaları “Temel Gazetecilik”, “Röportaj Teknikleri ve Röportajcılar” ve “Edebî Gazetecilik” olmak üzere 3 ana patikadan oluşuyor.  Bu üç patikayı “Genel Gazetecilik” ve “Türkiye’nin Meseleleri” başlıklı iki ek modül tamamlıyor.

Patika, modül içerikleri ve saatleri çok yakında duyurulacak.   

Başvuru için linke tıklayınız: 
  

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder